
Yangın Söndürme Sistemleri
İSTANBUL MEKANİK PROJE MÜHENDİSLİK VE DANIŞMANLIK
Yangın Söndürme Sistemleri
Yüksek ve kalabalık binaların hızla arttığı günümüzde, binaların yangına karşı güvenliği çok önem kazanmıştır. Alınacak maksimum güvenlik tedbirleri en başta insan hayatını güvence altına almakta olup, binaların da kalitesini arttırmaktadır. Yangın söndürme sistemleri günümüz binalarının en önemli parçasıdır. Yangın söndürme sistemleri genel olarak sulu , gazlı ve köpüklü olmak üzere 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Uygulama yapılacak binaların özelliklerine göre sistem tercihi yapılır.
Islak borulu sprinkler sistemi, içerisinde sürekli suyun mevcut olduğu bir boru şebekesi, bu boru şebekesi üzerine monte edilmiş otomatik sprinkler ile yangın anında suyu en kısa sürede yangın mahalline intikal ettiren ve gerekli mekanik ve elektrikli uyarıları sağlayan alarm vanasından oluşur. Yangın anında ortam sıcaklığının artmasıyla otomatik sprinkler açılır ve basınçlı su sprinklerden püskürtülerek yangına müdahale edilir. Yangınla mücadele sisteminin en önemli parçalarından birisi de hidrant sisitemidir.Bu sistemle su korunacak alanın her tarafına iletilir.
![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-8 | ![]() yangin-dolabi-tesisati-mekanik-tesisat-proje |
---|---|
![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-5 | ![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-6 |
![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-9 | ![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje |
![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-3 | ![]() sprinkler-tesisati-mekanik-tesisat-proje-2 |
Islak Borulu Sprink Sistemleri
Bu sistemde otomatik sprinkler içinde su bulunan boru sistemlerine bağlanır bir yangın sırasında bu sprinkler ısının etkisiyle açılır ve borudaki su yağmurlama sistemiyle ateşi söndürmeye başlar.
Kuru Borulu Sprink Sistemleri
Islak boru sprinkler sistemleri yerine kuru borulu sistemlerin kullanılma sebebi bunların çalışmak için daha düşük bir ısıya ihtiyaç duymasından dolayıdır. Bu sistemde boru şebekesi direk su kaynağına bağlanmak yerine boru şebekesiyle su kaynağı arasındaki vana kapatılarak arada kalan boşluk nitrojen gazı veya basınçlı havayla doldurulur. Hava basıncı şebeke girişinde bulunan boruyla sürekli olarak kontrol edilir. Yangın durumunda açığa çıkan ısı sprinki harekete geçirince boruda oluşan basınç hızlı şekilde düşer vana açılır ve boruda bulunan sular yangın bölgesinin üzerine boşaltılır.
Deluge Sprink Sistemleri
Hızlı bir şekilde büyüyen yangınları kontrol altına almak için kısa sürede bol miktarda suya gereksinim duyulan durumlarda kullanılan yangın sprink sistemidir. Bu sistemler de ıslak ve kuru sprink sistemlerine benzemesine rağmen aralarındaki temel fark deluge sprink sisteminde sprinkler sürekli olarak açık bulunur fakat suyun akmasını sağlayacak vana kapalı durumdadır. Kapalı durumda olan vana başka bir algılayıcı sistem tarafından yangın anında açılır ve yangın söndürülür.
Preaction Sprink Sistemleri
Bu sistemler temelde deluge sistemler benzemesine rağmen sprinkleri eriyebilen birleşme elemanlarıyla yada cam ampuller vasıtasıyla kapalı durumdadır. Preaction sprink sisteminde sprinkleri kapatan malzemeler deluge sprink sistemindeki kontrol vanaları gibi düşünebilmektedir. Yangın algılama sistemi harekete geçtiği andan itibaren boru şebekeleri aşırı miktarda suyla dolar ve bir nevi ıslak borulu sprink gibi söndürme görevini yerine getirir. Sprinkler kullanılacağı alana göre küçük, orta ve büyük boylarda seçilebilmektedir. Çeşitli işlevlerine göre ayrıca ticari ve endüstriyel sprink çeşitleride yangın söndürme amacıyla kullanılabilmektedir.